Wat komt er kijken bij het verwijderen van asbest?

Wilt u graag asbest zelf verwijderen of laten verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf? Denk erom dat het een zeer gevaarlijke bezigheid is waarbij de juiste kennis en certificaten van toepassing zijn. Het is van belang dat het verwijderen van asbest op een veilige manier gebeurd met de juiste beschermende kleding. Mocht het niet volgens de regels gaan dan kan de overheid hiervoor een boete opleggen. Het politiek streven is om vóór 2024 alle asbestdaken in Nederland aan te hebben gepakt. Het was de bedoeling dat asbesthoudende daken vanaf dat jaar dan ook echt verboden zouden zijn. Deze verplichting is echter sinds 2019 van de baan. Het doel blijft wel hetzelfde en om dit te bereiken zal men dus binnen enkele jaren een grote hoeveelheid asbest moeten verwijderen.

Benieuwd hoe wij het verwijderproces aanpakken? Check de pagina waarop wij in zeven stappen uitleggen hoe wij te werk gaan.

Het belang van asbest verwijderen

Asbest is een verzamelnaam voor een breed toepasbare delfstof. Het is goedkoop en heeft als voordelen dat het sterk is maar ook slijtvast, brandwerend en isolerend. Een wondermiddel zou men zeggen. Tot men er achter kwam dat het ernstige ziektes zoals longkanker en mesothelioom kan veroorzaken wanneer de losse microscopische vezels worden ingeademd. Het werd vanaf de jaren 40 tot de jaren 80 nog veelvuldig gebruikt in woningen, gebouwen in installaties. Sinds 1993 is elke toepassing van asbest verboden. De stof werd bijvoorbeeld in golfplaten, tussenwanden, buismateriaal, vloerzeil, schoorstenen, dakleer, gevelisolatie en de aftimmering van meterkast en zolder gebruikt.

Doordat zoveel mensen met het verwerken van asbest hebben gewerkt zijn ze er ook aan blootgesteld, met in sommige gevallen ernstige gezondheidsproblemen of de dood tot gevolg. Het is dus van wezenlijk belang dat er zo spoedig mogelijk geen asbest meer aanwezig is in huizen en gebouwen.

Asbestinventarisatie

Voordat begonnen wordt met het saneren of verwijderen van asbest dient er een asbestinventarisatie te worden gedaan. Dit is een soort onderzoek dat wettelijk is bepaald. Hierbij wordt volgens de SC-540 richtlijnen onderzocht of er asbest in een gebouw aanwezig of verwerkt is. Soms is er wel asbest gebruikt maar is het verstandiger om het op zijn plek te laten zitten. Dit is alleen van toepassing wanneer de stof zich mogelijk kan mengen met de buitenlucht.  Als de toepassing of het product dat asbest bevat beschadigd is, dan is het een ander verhaal. De asbest wordt dan waarschijnlijk wel verwijderd omdat het asbest alsnog vrij kan komen.

Er wordt grofweg onderscheid gemaakt tussen twee soorten asbest: hechtgebonden asbest en losgebonden asbest. Bij hechtgebonden asbest zitten de asbestvezels stevig vast in het bijbehorende materiaal. Als de asbest daarbij in goede staat en onbewerkt is, is er waarschijnlijk geen sprake van gevaar. Hechtgebonden asbest heeft daarom een lage prioriteit om verwijderd te worden. Met losgebonden asbest is dat een compleet ander verhaal. Hierbij zitten de vezels namelijk niet vast in het materiaal. Wanneer deze vrijkomen krijgt het zijn gevaarlijke werking. Losgebonden asbest heeft daarom hoge prioriteit om verwijderd te worden.

Hoeveel kost asbest verwijderen?

Doordat het verwijderen van asbest veiligheidsrisico’s met zich meebrengt en het kennis en vaardigheid vergt is het weghalen ervan vrij duur. Bovendien heeft u een reeks aan certificaten en licenties nodig om het überhaupt te mogen saneren of verwijderen. De meeste asbestbedrijven hebben het door de deadline van 2024 goed druk. Er is eigenlijk meer vraag naar asbestverwijdering dan er aangeboden wordt. Een andere reden waarom het een dure bedoening is dat het gewoonweg veel werk en tijd kost. Mede doordat er tal van veiligheidsvoorschriften moeten worden nageleefd om te zorgen dat het verwijderen van asbest secuur en veilig gebeurd.

Wat u precies gaat betalen voor het verwijderen van asbest hangt van vele factoren af. Er is nogal een verschil in de hoeveelheid asbest die aanwezig kan zijn en de hoeveelheid tijd in het verwijderen hiervan. Mocht u bijvoorbeeld asbest uit golfplaten willen laten verwijderen dan betaalt u hiervoor zo’n € 500,- tot € 600,- voor een oppervlak van 1 tot 10 vierkante meter. Dit bedrag is inclusief de werkzaamheden die los van de arbeid staan zoals voorrijkosten en afvoerkosten. Hoe groter het oppervlak aan asbesthoudende platen hoe goedkoper het relatief wordt. Zo betaalt u bij 100 vierkante meter nog zo’n € 20,- per m2.

Waaruit bestaan de kosten?

De gemiddelde prijzen per specialist variëren nogal in de offertes. De kosten bestaan uit arbeid, machines, filters, veiligheidskleding, verpakking- transport- en stortkosten. Dit kan per project nogal variëren en daar is vooraf niets van te zeggen. Bij de eindkosten is ook het bedrag voor de asbestinventarisatie en de afvoer van het verwijderde materiaal inbegrepen.

Bent u benieuwd wat wij ongeveer rekenen voor het verwijderen van uw asbest? U kunt een offerteaanvraag doen en wij maken met u een afspraak om ter plaatse de situatie te bekijken. Zo kunnen we de hoeveelheid asbest en/of werk inschatten. We kunnen dan meteen adviseren hoe we het asbestprobleem het beste kunnen oplossen. Op basis van deze gegevens maken wij een heldere offerte.

Subsidies asbest verwijderen

Om de plannen rond asbestverwijdering te bevorderen was er door de overheid een subsidie opgesteld. In 2016 stelde de overheid hiervoor een budget beschikbaar van € 75 miljoen. Helaas is dit budget inmiddels op en is er tot op heden geen landelijke subsidie meer aan te vragen. Wel valt er op gemeentelijk niveau misschien iets te regelen. Sommige gemeentes geven namelijk nog subsidies uit voor asbestsanering.Vraagt u zich af of u in aanmerking komt voor een subsidieregeling voor het verwijderen van asbestdak(en)? Via de website van EnergieSubsidiewijzer kunt u controleren of uw gemeente asbestsanering subsidieert. Bij de beschikbare subsidies is een overzichtje gezet van de voorwaarden. Ook ziet u welke bedragen u kunt ontvangen en waar u de financiering aan kunt vragen.